Over ons

Henriette; ervaringsdeskundige NAH

Een aantal jaren na haar hersenletsel heeft Henriette weer een nieuwe invulling in haar leven gevonden, die past bij haar nieuwe werkelijkheid. Tot het moment waarop ze haar vrijwilligerswerk ging uitbreiden met een nieuwe functie. Al snel merkte ze dat sommige dingen veel stroever gingen dan ze had verwacht. “Hoe kan dit nou? Ik heb dit vroeger zo vaak gedaan?” Ze werd onzeker en nam dit zoekende gevoel mee naar andere plekken in haar leven. “Het ging net zo goed met mij! Waarom wordt nu alles weer teveel, terwijl ik enorm van deze functie geniet?” Haar zoektocht naar antwoorden verdween in een grote grijze massa. “Ligt het toch aan nog onverwerkte ervaringen? Spelen er andere zaken die ik genegeerd heb en die nu opeens de kop op steken? Ben ik dan toch veel beperkter na mijn hersenletsel dan ik zelf dacht?

Door samen te ‘mappen’ heeft Henriette deze grijze massa kunnen ordenen in voor haar belangrijke plekken. Dit gaf de mogelijkheid om ze 1 voor 1 te gaan onderzoeken. Neem haar nieuwe werkplek: Wat wordt er van mij verwacht? Welke aanpassingen kan ik daar eventueel maken en niet te vergeten, wie wil ik zelf op deze plek zijn. Al snel bleek dat in deze nieuwe functie een beroep werd gedaan op vaardigheden die zij sinds haar hersenletsel nog niet eerder had toegepast. Henriette moest dus eerst opnieuw uitproberen op welke wijze zij deze vaardigheden, passend bij de nieuwe situatie, kon gaan inzetten. Gesprekken aan de hand van plekkenkaarten helpen dus ook langere tijd na NAH.

Reactie van Henriëtte:

Het mappen heeft mij een duidelijk inzicht gegeven. Het geeft een helder beeld over wat voor mij belangrijk is en ook (niet minder belangrijk) dat wat er niet meer toe doet. Mooi om het zo duidelijk in beeld te zien. Het maakt mij bewust van mijn huidige situatie en hetgeen ik achter mij heb gelaten. Ook daarin is het mooi om de verbinding te maken met wat er nog te activeren is. Door het in een map te visualiseren, blijft het beter hangen. Ik ben me er momenteel ook bewust van dat als ik in een bepaalde situatie zit, deze denkbeeldig alweer inkleur in mijn map. Het geeft een goed overzicht. En door bij bepaalde plekken de diepte in te gaan en dan nieuwe inzichten daaruit ook te vergelijken met andere belangrijke plekken, wordt je je steeds beter bewust van je eigen handelen. Prachtige handvaten waarmee ik nog lang niet uitgeoefend ben. Volgens mij gaat dit sowieso steeds verder door de aanvullingen/aanpassingen en nieuwe inzichten in elke nieuwe situatie. Dank hiervoor!!