Over ons

Christa Nanninga

Christa studeerde bewegingswetenschappen en aansluitend fysiotherapie. Ze werkt als fysiotherapeut op de afdeling neurorevalidatie bij Zonnehuisgroep Vlaardingen en is ‘linking pin’ bij het Universitair netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH). Ze is in januari 2021 gepromoveerd op het proefschrift ‘Home & Place making after stroke: exploring the gap between rehabilitation and living environment’ (Nanninga 2021).

Haar vergelijkend onderzoek naar de ervaringen en behoeften van mensen met hersenletsel in de klinische en thuisomgeving vormt de basis voor de ‘Home & Placemaking’ methodiek (link naar TSG artikel). Ze gebruikt het H&P concept nu ook in haar dagelijks werk als fysiotherapeut.

Hoe het kan dat het geleerde in de revalidatiekliniek zo moeilijk beklijft in de thuisomgeving bij mensen met hersenletsel?

Als fysiotherapeut stelde ze zichzelf de vraag “Hoe het kan dat het geleerde in de revalidatiekliniek zo moeilijk beklijft in de thuisomgeving bij mensen met hersenletsel?”. Als onderzoeker ontdekte ze dat na hersenletsel thuis je leven weer oppakken heel iets anders is dan proberen zo goed mogelijk te herstellen in het revalidatiecentrum. En dat er andere theorie dan alleen medische en gedragswetenschappelijke theorie nodig is om de overgang van de klinische naar de thuisomgeving te verbeteren. De samenwerking met ruimtelijke wetenschappen bood perspectief.

Door de levensproblematiek van mensen met hersenletsel en hun naasten door een sociaal-ruimtelijke lens te bekijken, verschoof de focus van lichamelijke beperkingen en functioneel herstel in de kliniek naar identiteitsverwarring en thuisgevoel op plekken die voor mensen met hersenletsel belangrijk zijn. Zo mondde haar proefschrift uit in een sociaalruimtelijk onderzoek naar ‘Home & Placemaking’ in de neurorevalidatiezorg.